Kontakt telefon: +387 66 77 00 55
Kontakt telefon: +387 66 77 00 55

MRI Dijagnostika

Magnetna rezonanca

Uređaji snimaju signale koji potiču iz jezgara vodonika (protona) koje se nalaze u molekulima ljudskog tijela koje je postavljeno u snažno magnetno polje. Naš stručni tim vrši i najzahtjevnije preglede uz pomoć uređaja Toshiba Vantage Elan snage 1,5 T.

Magnetna rezonanca MRI mozga (kranijuma)

Ovo je radiološki modalitet koji je najrelevantniji i najprecizniji u dijagnostici patomorfoloških promjena moždanog parenhima (oboljenja bijele mase, fokalne i patološke promjene mozga, vaskularna oboljenja mozga, kao i ishemijske i hemoragijske insulte). Moguća je detaljna analiza navedenih promjena u nativnim i postkontrastnim serijama, a sve u svrhu postavljanja definitivne dijagnoze. Ujedno se dobija uvid u kranijalne nerve, pontocerebelarne uglove, likvorske prostore, hipofizu, epifizu, paranazalne šupljine, orbite – očne jabučice, optičke nerve i pripadajuće mekotkivne strukutre.

Magnetna rezonanca MRA (angiografija)

Metoda kojom se prikazuju i dijagnostikuju promjene na krvnim sudovima mozga, vrata, srca, grudnog koša, abdomena, male karlice, ruku i nogu. Služi za dijagnostiku aneurizmi, aterosklerotskih promjena, arteriovenskih malformacija, stenoza krvnih sudova, zatim u procjeni vaskularnog protoka ka bubrezima, kod traumatskih povreda, otkrivanje kongenitalnih malformacija, kao pomoć u dijagnostici disekcija, plućne embolije.

Magnetna rezonanca MRI abdomena

Radi preciznije i tačnije dijagnostike, magnetna rezonanca abdominalnih organa u poslednje vrijeme zauzima primarno mjesto u dijagnostici prvenstveno tumorskih procesa i fokalnih lezija (one koje se drugim dijagnostičkim modalitetima nisu mogli precizno izdiferencirati), u prvoj liniji promjena na jetri, pankreasu, bubrezima, nadbubrežnim žlijezdama, slezini i dr. Dobija se detaljan uvid u vaskularne strukture, limfatike, planum masnog tkiva, kao i šuplje organe (digestivni trakt) uz orijentacioni prikaz koštano-zglobnih struktura. Pregled se radi u nativnim i postkontrastnim serijama (nakon aplikacije paramagnetnog kontrastnog sredstva) jer se ovako dobija detaljniji uvid u zone od interesa.

Magnetna rezonanca MRI male karlice

Ovim radiološko dijagnostičkim modalitetom se dobija detaljan i najprecizniji uvid u organe male karlice (matericu, jajnike, parametrjiume, prostatu, sjemene vezikule, mokraćnu bešiku, kao i završni dio debelog crijeva) i sve patomorfološke, uključujući i degenarativne promjene na organima male karlice (tumorke procese, inflamatorne i infiltrativne procese), uz obaveznu aplikaciju paramagnetnog kontrastnog sredstva (izuzev kod pacijenata kod kojih postoje određene kontraindikacije). Moguć je uvid u pripadajuće koštano zglobne strukture kao i intraartikularne (unutarzglobne) prostore.

Magnetna rezonanca MRI cervikalne (vratne) kičme

Magnetna rezonanca je metoda izbora za preciznu dijagnostiku promjena u kičmenom kanalu i kičmenoj moždini od nivoa pršljenskog tela C2 do nivoa pršljenskog tela C7 (demijelinizirajućih oboljenja, fokalnih lezija, tumorskih procesa) kao i promjena u intervertebralnim prostorima (diskus hernije, kompresivne radikulopatije). Ovim radiološkim modalitetom se dobija uvid u promjene na koštano-zglobnim strukturama – degenerativne, patološke, kao i promjene u mekotkivnim strukturama. Ukoliko je neophodno, a po odluci radiologa pacijentu se aplikuje paramganentno kontrastno sredstvo.

Magnetna rezonanca MRI torakalne kičme

Ovim radiološkim modalitetom se dobija detaljan i precizan uvid u torakalni – grudni segment kičmenog stuba od nivoa pršljenskog tijela Th1 do nivoa pršljenskog tijela Th12 .MRI pregledom se otkrivaju sve promjene u kičmenom kanalu i kičmenoj moždini (demijelinizirajuća oboljenja, fokalne lezije, tumorski procesi) kao i promjene u intervertebralnim prostorima (diskus hernije, kompresivne radikulopatije). Dijagnostika promjena na pripadajućim koštano zglobnim strukturama – degenerativne ili patološke, je takođe moguća ovim sofisticiranim radiološkim pregledom.

Magnetna rezonanca MRI lumbosakralne kičme

Magnetna rezonanca je metoda izbora za dijagnostiku promjena u lumbosakralnom segmentu kičmenog stuba od nivoa pršljenskog tijela L1 do nivoa pršljenskog tijela S5, uključujući i trtičnu kost. Ovom dijagnostičkom procedurom se otkrivaju sve promjene u kičmenom kanalu, završnom dijelu kičmene moždine kao i pripadajućih intervertebralnih prostora (najčešće diksus hernije), uključujući i promjene na koštano zglobnim strukturama. Ukoliko postoje indikacije radiolog predlaže i snimanje nakon aplikacije paramagnetnog kontrastnog sredstva, u svrhu detaljnije interpretacije.

Magnetna rezonanca MRI ramena

Metoda izbora za sve patološke promjene prvenstveno mekotkivnih struktura (mišići, ligamenti, tetive, fascije) i intraartikularnih prostora zgloba ramena. Ovim dijagnostičkim modalitetom koji se radi u nativnim i postkontrastnim serijama je moguća precizna dijagnostika fokalnih lezija, inflamatornih i degenerativnih procesa, uključujući i zadesne (povrede, saobraćajni udes, trauma) i tumorskih procesa . Dobija se uvid u krvne sudove kao i odnos sa okolnim strukturama.

Magnetna rezonanca MRI koljena

Pruža detaljne slike struktura unutar zgloba koljena, uključujući kosti, tetive, hrskavicu, ligamente, mišiće i krvne sudove. Koristi se u dijagnostici kod: bola u koljenu, kod oticanja, radi otkrivanja krvarenja u zglobnim tkivima i oko zgloba, za procjenu oštećenja hrskavice, meniskusa, ligamenata i tetiva, kod sportskih povreda, kod istegnuća, preloma koštanih struktura koji nisu vidljivi RTG-om, oštećenja od artritisa, kod infekcija (osteomijelitis), kod tumora koji uključuju kosti i zglobove, kod komplikacija vezanih za implantirane vještačke proteze.

Magnetna rezonanca MRI šaka

Služi za dijagnostiku i procjenu kod povreda hrskavice, tetiva i ligamenata, kao i otoka šake. Služi za preciznu evaluaciju stanja kod sindroma karpalnog tunela.

Magnetna rezonanca MRI stopala

Služi za dijagnostiku kod povreda hrskavice, tetiva i ligamenata, kao i kod otoka potkoljenice i područja skočnog zgloba i stopala. Služi za preciznu evaluaciju stanja kod sindroma tarzalnog tunela.

Magnetna rezonanca MRI male karlice

Ovim radiološko dijagnostičkim modalitetom se dobija detaljan i najprecizniji uvid u organe male karlice (matericu, jajnike, parametrjiume, prostatu, sjemene vezikule, mokraćnu bešiku, kao i završni dio debelog crijeva) i sve patomorfološke, uključujući i degenarativne promjene na organima male karlice (tumorke procese, inflamatorne i infiltrativne procese), uz obaveznu aplikaciju paramagnetnog kontrastnog sredstva (izuzev kod pacijenata kod kojih postoje određene kontraindikacije). Moguć je uvid u pripadajuće koštano zglobne strukture kao i intraartikularne (unutarzglobne) prostore.

Magnetna rezonanca MRCP

Ovim pregledom se prikazuje žučna kesa, žučni putevi i uspješno zamjenjuje klasičan, invazivni pregled ERCP. Dobija se precizan uvid u stanje žučne kese i žučnih puteva, te se uspješno detektuje postojanje kalkulusa (kamen) i drugih oštećenja veličine do 3 mm.

Magnetna rezonanca MRI urografija

Koristi se za procjenu bubrega, uretera i mokraćne bešike. Nakon aplikacije kontrastnog sredstva dobija se slika kompletnog urinarnog trakta. Koristi se kao primarna tehnika za dijagnostikovanje pacijenata koji imaju krv u mokraći (hematurija), za dijagnostiku i praćenje pacijenata sa karcinomom urinarnog trakta, kod procjene abnormalnosti urinarnog trakta, kod pacijenata sa ponavljanim i čestim infekcijama.

Magnetna rezonanca MRI dojki

Preporučuje se kod žena sa visokim rizikom oboljevanja, ali i kao jedan od osnovnih modaliteta u preciznijem dijagnostikovanju fokalnih lezija koje se nisu jasno i precizno mogle izdiferencirati ultrazvučnom dijagnostikom ili mamografijom.

Šta trebate znati prije procedure

U toku pregleda pacijent se nalazi u snažnom magnentom polju, svi pacijenti sa metalima unutar tijela, poput metaka, šrapnela ili drugih metalnih stranih tijela neće biti u mogućnosti da se podvrgnu ovom dijagnostičkom modalitetu. Ovo takođe može podrazumijevati medicinske uređaje, poput kohlearnih implantata, klipseva i pejsmejkera. Pacijenti sa endoprotezama (najčešće kukova) i različitim fiksatorima prije ulaska u magnetno polje moraju imati pismenu potvrdu (karton) o sastavu samog implanta.

Posebna briga je potrebna kod trudnica, u slučaju kada je neophodna aplikacija paramagnetnog kontrastnog sredstva koji sadrži metal gadolinijum jer isti prolazi kroz placentu u plod i postoji sumnja da ga može oštetiti. Obzirom na navedeno, žene kod kojih postoji mogućnost trudnoće trebaju to napomenuti prije snimanja.

Dojenje nije kontraindikacija za pregled MR-om, ali ukoliko se koristi kontrast, savetuje se stopiranje dojenja u naredna 24h.

U zavisnosti od organa ili regije tj. interesne zone dužina pregleda je varijabilna. Pregled može trajati od 15-20 minuta pa do sat vremena. Po dolasku u bolnicu, ljekari mogu tražiti od pacijenta da se presvuče u haljinu/mantil. Kako se koriste magneti, presudno je da u skeneru nisu prisutni metalni predmeti. Doktor će tražiti od pacijenta da ukloni metalni nakit ili dodatke koji mogu ometati mašinu. Pojedinci koji imaju strah od zatvorenog prostora trebali bi obavijestiti ljekara. Često im se mogu dati lijekovi prije MRI kako bi se postupak snimanja učinio ugodnijim. Pacijenti će ponekad primiti injekciju intravenske (I.V) kontrastne tečnosti za poboljšanje vidljivosti određenog tkiva koje je relevantno za skeniranje. Radiolog će razgovorati sa pacijentom o cijelom postupku pregleda, dati odgovarajuća uputstva i odgovoriti na sva pitanja koja pacijent ima, kako bi snimanje bilo uspješno. Nakon što uđe u sobu za skeniranje, radiološki tehničar će pomoći pacijentu da se smjesti adekvatno na sto skenera. Na raspolaganju će Vam biti čepići za uši ili slušalice za slušanje muzike radi uklanjanja glasnih zvukova skenera. Jednom kada uđe u skener, radiološki tehničar će komunicirati s pacijentom preko interfona kako bi se uvjerio da im je ugodno. Skeniranje neće započeti dok pacijent ne bude spreman. Tokom skeniranja od vitalnog je značaja da ostanete mirni. Svaki pokret će poremetiti slike, slično kao kamera koja pokušava da napravi sliku pokretnog predmeta. Glasni zvukovi koji se čuju stižu iz skenera. To je potpuno normalno. Zavisno od tehnike, ponekad je možda potrebno da pacijent na kratko zadrži dah. Ako se pacijent tokom postupka osjeća neugodno, putem interfona može razgovarati s radiološkim tehničarom i zatražiti da se skeniranje zaustavi.

Nakon pregleda, radiolog će pregledati slike kako bi se uvjerio u kvalitet snimka. Ako je radiolog zadovoljan, proces snimanja je završen.

Nuspojave, tj neželjeni efekti MRI pregleda su izuzetno rijetki. Kontrastna boja je jedino sredstvo koja u retkim slučajevima može izazvati mučninu, glavobolju i bol ili peckanje.